Contact

Rouwen bij kinderen en jongeren

Als volwassene wil je een kind beschermen voor verlies. Echter soms is verlies in het leven van een kind onvermijdelijk. Volwassenen willen kinderen vaak weghouden bij verlies en rouw, maar als een kind kan liefhebben mag en kan het ook rouwen.

Kinderen rouwen vaak anders dan volwassenen. Ten eerste kunnen kinderen het ene moment ontroostbaar zijn en het andere moment vragen ze om een ijsje en hebben ze de grootste lol, alsof er niets aan de hand is. Daarnaast willen kinderen en jongeren niet anders zijn, ze willen bij de groep horen en geen uitzondering worden.
Bovendien geven praktische dingen kinderen een houvast. Ze willen bijvoorbeeld weten wie er met hem of haar meegaat naar voetbal, of wie nieuwe kleren voor hen koopt.
Voor betrokkenen is dit bovengenoemde gedrag vaak moeilijk te begrijpen.

Ieder mens kan verlies heel verschillend beleven zo ook kinderen. Wanneer een kind in een nieuwe levensfase komt dan is het mogelijk dat het verlies opnieuw beleefd wordt. Dit herbeleven van een geleden verlies is voor een kind en zijn omgeving vaak verwarrend.

Ik wil kinderen begeleiden en ondersteunen met hun verlies. Bij mijn begeleiding ga ik uit van de eigen kracht van het kind, de jongere of volwassene.